Friday, July 7, 2017

Journey in Breastfeeding Khayra Part 2

Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah sampai sekarang umur Khayra sudah 1 tahun 2 bulan, Khayra masih menyusu badan sepenuhnya. Bila imbas semula ketika diawal kelahiran Khayra, aku teramat takut dan di hati terasa sedikit gusar memikirkan ada ke tidak susu untuk anak aku ni.

Ketika di dalam OT room, selepas Khayra lahir, nurse datang bawak Khayra untuk menyusu buat pertama kali. Ya Allah, pandainya si kecil ummi menyusu, mulut mungil yang teramat comel itu membuatkan ummi jatuh hati sayang. Lupa sudah sakitnya 7 lapis perut ummi dibuka, lupa sudah sakitnya ubat bius di tulang belakang ummi dan semua ketakutan ummi terbang hilang semuanya.

Di dalam wad, nurse amat membantu bila aku perlu susukan Khayra, yelah 8jam pertama aku belum boleh bangun, makanya setiap kali Khayra menangis nurse akan datang bagi Khayra dan mengajar aku cara menyusu dengan posisi yang betul. Aku amat bersyukur dengan persekitaran yang amat menyokong penyusuan.

Antara tips yang aku guna pada permulaan perjalanan menyusu ini, screenshot dari sebuah video di facebook. Amat berguna tau, point pertama dan kedua di tekankan minda, emosi dan doa serta konsep demand vs supply. Tentang minda, bila kita berfikiran positif kita akan gembira, susu pon akan di proses dengan baik. Emosi pon berkaitan, bila kita enjoy the moment of bonding-bonding kita tak akan pernah lelah, terbeban mahupun tertekan. Yang supply vs demand pulak, yang aku belajar seawal kelahiran jangan mengepam, tapi lebihkan kepada direct feeding (df), sebab pengeluaran susu kita bergantung pada permintaan, masa ni perut baby kecik lagi. Kalau kita pam, tengok hasil sikit mesti kita akan kecewa, sedangkan memang itu demand anak kita. Selain itu, kita akan stimulate demand yang besar yang mungkin akan mengakibatkan bengkak susu.
Namun begitu, aku terpaksa mengepam jugak bila anak aku dimasukkan ke dalam wad kerana jaundisnya tinggi. Aku pam dan hantar susu ke hospital, tapi bila aku dapat bilik untuk tunggu anak aku, aku lebihkan df. Tapi ada jugak bengkak, tapi pam tak bawak. Makanya aku try marmet, iaitu memerah guna tangan, aku belajar dari gambar google ni. Alhamdulillah sangat membantu.

Sambil-sambil rehat di bilik yang disediakan aku ada baca tentang tanda-tanda baby lapar, jadi sebelum baby menangis atau mengamuk seeloknya kita offer untuk baby df, maksudnya susukan sebelum dia rasa lapar.

Part last, tips yang aku dapat dari group #bfmember, point ketiga tu. Ramai ibu-ibu yang tertanya-tanya anak cukup susu ke tidak kan. Maka aku belajar disini melalui warna najis anak. Aku akan pantau najis baby aku, kalau warna kuning keemasan bukan main suka gila macam nak bangun lompat bintang je. hehehe.. Tapi tak boleh la sebab tengah pantang lagi la.
Rasanya setakat tu dulu la perkongsian kali ni. Aku aplikasikan semua ni masa dalam pantang (60 hari), next aku akan cerita bila mula bekerja dan macam mana nak hantar ke pengasuh.
Ni budak kekenyangan lepas df, masa ni yang kena tahan wad sebab dia jaundis. Tengok la badan dia bukan main kuning lagi tu.

Tuesday, April 4, 2017

2nd Anniversary candle light dinner kat rumah

Assalamualaikum. Hari ni nak cerita sikit tentang rancangan nak buat suprise la konon-konon, untuk sambutan ulangtahun perkahwinan aku dan suami yang kedua. Yang pertama tak sambut pun sebab kekangan masa plus tengah sarat mengandung Khayra, jadinya tak dak mood nak buat apa-apa rancangan. hehehe...
Jadi kali ni memang nak realisasikan angan-angan dalam otak yang teringin nak buat candle light dinner. Hasil dari google segala idea-idea yang menarik makanya kira on la planning suprise untuk encik suami ni. Planning buat kat rumah sebab bebas sikit dengan si kecik Khayra tu. Otak ni ligat betul merancang, nak kasi jadi dan biarlah menjadi kenangan indah buat kami berdua. Tambahan pulak, ini candle light dinner pertama buat kami berdua, dua-dua tak pernah bercandle light. hihihi..

Checklist suprise candle light dinner
1. Hadiah (Untung la encik suami dapat dua hadiah, jam dan perfume. Perfume CK kesukaan dia, yang copy ja bukan ori punya pun hehehe. Jam pulak beli kat Lazada, iolls is jimat masa tapi puas hati sangat, kualiti dia memang sangat berbaloi, dan jam tu sekarang dah jadi salah satu benda kesayangan dia, dia pakai hari-hari pi kerja, kembang sat hati cheq ni)

2. Hiasan belon (Ni idea aku, order kat Lazada range harga RM25 include postage)

3. Dress untuk aku (Order kat Lazada jugak, nice dress, sangat cantik dan selesa. Malu beb depan dia pakai dress macam tu dengan hiasan bunga selit kat tepi telinga. Tak pernah-pernah kan, hahaha)

4. Bunga ros (Member cadang pergi beli kat pasar, memang murah RM1.20 ja sekuntum, encik suami belikan 10 kuntum, kira ini hadiah pertama dia untuk aku la, hehehe)

5. Thermos (untuk letak bunga ros, idea dari google)
6. Lilin (Beli kat daiso perasa ros, wangi)

7. Gelas (Idea dari google untuk letak lilin dalam gelas)
8. Alas meja (iolls guna tudung lama-lama ja, sila abaikan kesan kedutan sebab projek menghias tu 11 malam hingga 3 pagi lepas balik kerja masa encik suami dan si kecik Khayra tengah tidur. Jadi macam kejutan la pagi-pagi bangun ada hiasan dan hadiah kat atas meja, sebab acara candle light dinner dah tak suprise dah sebab encik suami dah tau, kebetulan dia pulak cuti, memang dia ada kat rumah dan pergi beli barang semua dengan dia. Part paling lawak, dia dengan Khayra dok main testing tutup-tutup lampu masa aku tengah sibuk masak, tak sabar letteww)
9. Kek (aku tempah kek puding gula hangus, his favourite tau, memang habis kami dua makan)
10. Makanan (encik suami request bubur ayam, sebab dia sakit gigi, part ni dah jadi tak suprise sebab dah tanya encik suami nak aku masakkan apa, selalu kan candle light dinner orang makan western, tak mengapalah ini cara kami, hehehe)
Acara candle light dinner start pukul 9 malam, aku bagi Khayra tidur dulu lepas masak, kemudian aku siap-siap, tapi hanya sempat setengah jam je dapat berdua makan-makan sambil borak-borak, si kecik dah bangun da. Dia bangun kami pon buka lampu, dia macam pelik tengok ummi dia kenapa lawa-lawa, sekali dia ambik bunga ummi.

Encik suami punya senyuman tu memang buat hilang penat lelah tauuu... i love you encik suami, semoga perkahwinan kita sentiasa bahagia dan berkekalan ke syurga.

Si kecik Khayra tolong ummi jaga belon love
Tadaaaa, ini la hadiah kedua yang aku dapat, bukan kerusi tu tapi....
Encik suami hadiahkan untuk manjakan diri kat Spa.

Monday, February 13, 2017

Persiapan Khayra's solid food

Alhamdulillah, bila masuk bulan November, maksudnya Khayra akan dah 6 bulan. Yayyy, ummi dah dapat Diploma in Breastfeeding kamu sayang. Tapi masih ada 1tahun setengah lagi untuk ummi capai Phd, jauh lagi perjalanan untuk menyusukan si kecik ummi ni.
Dah umur 6 bulan, ummi excited sangat buat persediaan untuk bagi Khayra makan. Pertama sekali, kena sediakan barang-barang untuk memudahkan kerja masak memasak ni. Pilihan hati aku, Autumn Food Processer. Beli kat Lazada ja, sekali dengan bekas simpanan makanan tu.
Barang-barang lain memang dah beli lama dah sebab tak sabar. Set mangkuk sudu dan garfu merah tu aku beli kat Lazada, masa tu tengah promosi harga RM 7 ke 8 ja. Yang container hijau kuning dapat free gift, kemudian food feeder Rm8, saja pilih warna matching dengan container yang dapat tu. hihihi. Sudu khas silicon pon ada satu, masa beli tu orang tu ada promote bekas air boleh tukar-tukar jadi botol susu dengan bekas air. Silap tak beli masa tu, baru ni beli sebab tengok Khayra suka pegang sendiri bila nak minum air.


Yeahhh, dah siap barang-barang semua, maka untuk bulan pertama Khayra akan diperkenalkan dengan puree buah-buahan. Sekadar untuk ajar dia makan, lagi pun buah-buahan kan mengandungi simple sugar. Dan perut dia baru nak mula proses makanan pejal buat pertama kali kan. Muka Khayra pelik je mula-mula rasa puree tembikai susu. hehehe.

Muka teruja bila dapat gigit buah kurma dengan bersungguh-sungguh mengigit buah tembikai susu.

Next puree lobak merah, happy je dia bila nak makan. Hari-hari macam tu la.