Wednesday, October 5, 2016

Journey in Breastfeeding Khayra Part 1

Assalamualaikum, ehem ehem fuuuuuhhhhh tiup habuk sikit.. Hehehe..

Bila buka blog dan baca balik post lama-lama, tergerak hati untuk tulis entry, rindunya nak menulis. Blog ni memang penuh kenangan yang aku catatkan berkenaan persediaan aku nak kahwin, nak timang anak dan sekarang nak cerita pasal perjalanan menyusu badan Nur Khayra Annisa.

Iyaaa, aku dah ada anak, macam tak percaya ja kan, rasa macam baru ja umur 20 tahun. Hahaha. Pertama sekali, perkenalkan, my little princess, lahir pada 06/05/2016 1730pm secara cesarean.


Sejak dari mengandung lagi memang dah bertekad nak menyusu badan kat bayi yang bakal lahir, tapi masa tu memang langsung tak dak pengetahuan. Mula-mula aku gali ilmu ntuk nak beli alatan penyusuan dulu, contoh macam pam, cooler bag, ice brick, botol simpanan dan plastik simpanan. Ini pakej yang aku beli, Tiny Touch Double Pump menjadi pilihan hati, yayyyy semangat dah membara masa tu. Tapi beg tu upgrade yang ada 2 tingkat, jadi kena tambah lagi RM30.



Eh, itu baru permulaan tau, banyak lagi benda yang kena siapkan, bukan hanya itu saja. Seterusnya pemilihan botol susu dan puting, banyak mommy yang cadangkan botol jenama Pigeon PPSU WIDENECK SS.


Botol ni bagus tau, puting dia sangat lembut, memang sesuai untuk baby yang menyusu badan sebab slow flow dan bila bayi hisap baru susu akan keluar memang menyerupai bila menyusu badan, jadi nanti baby tak akan nipple confuse atau reject bottle. Guna je saiz ss tak payah nak ikut saiz recommend tu pon.


Ha, jangan ingat flow ni tak penting ke dalam penyusuan bayi ni. Bukan hanya takut bayi tersedak ja, tapi bila slow flow baby akan ambik masa yang lama untuk hisap susu jadi dia akan kenyang takat mana susu yang diperlukan saja. Kalau puting yang flow laju, bayi baru lahir kalau bagi 10oz pon, dia akan nyot nyot je sampai habis, dia bukan nak tau kan.


Botol sekali dengan puting agak mahal jugak lebih kurang dalam RM58 satu, jadi aku hanya beli satu sahaja, tambahan 2 puting sahaja. Puting Pigeon ni boleh disesuaikan dengan mana-mana botol yang wide neck. Kebetulan botol untuk pam Tiny Touch aku sesuai, jadinya untuk feeding bottle nak hantar ke pengasuh aku pilih jenama yang sama.


Jika dirumuskan, checklist untuk persiapan penyusuan :
1. Breast pump
2. Cooler bag
3. Ice Brick
4. Ice pack
5. Storage bottles
6. Storage bags
7. Feeding bottles


1 comment:

  1. Alhamdulillah dh dpt jwpn...puting tiny touch dh nk masuk 5 bulan,dh kena ganti...letih cari x jumpa...so pasni I beli pigeon wide neck je lah...tq for sharing...

    ReplyDelete